Forårstur til Tunø

Onsdag den 10. maj 2017 mødtes vi ved hallen kl. 7,45 og kørte i egne biler til Hou, hvor færgen til Tunø afsejlede kl. 9.00. Orla havde sørget for kaffe og friske rundstykker, og det faldt i god jord. Alle 49 deltagere så glade ud trods gråvejr, som i løbet af dagen også blev til mange byger, men der var ingen vind, så det blev en behagelig overfart, som varede ca. en time.                                                                                                                                                    

 


I havnen på Tunø blev vi modtaget af Post-Jens, der havde en badmintonketsjer med indbygget ur i sin ene hånd og sagde pænt goddag til os allesammen med den anden. Tunø er en lille ø, kun knap 4 kvadratkilometer og bilfri. Der er kun 110 indbyggere. Der er 55 traktorer på øen, og 3 af dem stod klar til os til en tur øen rundt. Vi gjorde holdt ude ved en skrænt, hvor digesvalerne havde reder. Nogle af os gik langs havet og kunne se teister og måger nedenfor.

 

 

Senere var vi også oppe i et fugletårn, hvor vi nød udsigten til den lille by med kirken og fyrtårnet samt også ud over Kattegat


Efter veloverstået traktortur spiste vi frokost i det gamle mejeri, og det smagte godt. Vi tog godt for os, og leverpostejen blev hurtigt spist op. Post-Jens hentede os og førte os rundt i byen, hvor han fortalte om skolen og kirken. På grund af regnvejret foregik noget af fortællingen om øen inde i købmandsgården, hvor vi blev fortalt, at Post-Jens og hans kone Hanne havde drevet forretningen, da de kom til øen men nu har jobs som post og guider. Der bor en sygeplejerske på øen, og lægen kommer sejlende fra Samsø en gang om måneden, og Post-Jens kommenterede, at så måtte øboerne sørge for at være syge den dag. Han kom naturligvis også, hvis der opstod akut sygdom, og ellers kunne man ringe efter helikopteren.
Derefter gik vi til øens museum, hvor der var mange interessante gamle ting og sager og derfra til kirken, medens nogle formedelst en tier var en tur oppe i fyrtårnet for at nyde udsigten derfra. Kirken er fra 1300-tallet og bruger stearinlys til gudstjenesterne, der finder sted hver anden uge med besøg af en præst fra Odder, der overnatter på øen.

 

 

Mange af os valgte at drikke kaffe eller kakao i det gamle mejeri og gik derefter ned til havnen og ombord i færgen, hvor der var dejligt varmt. Nogle enkelte blev kørt derned med traktor. Færgen sejlede kl. 16,40, og vi sejlede til Hou i stille vejr med blikstriber i havet. Dagen har været en dejlig oplevelse, hvor vi kom hinanden ved og havde tid til mange gode samtaler.

Thorkild