Overgang fra ungdom

 


Når man som U17-spiller skal spille sin første seniorholdkamp er der mange faktorer, der afgør, hvilket hold, man kommer til at spille på. Hvad der før måske var enkelt, kan pludselig blive kompliceret. Nedenstående er en information til dig og dine forældre, så I ved, hvordan det er, og hvorfor det kan være en svær overgang.

I er vant til, at det er trænerne, der suverænt afgør, hvem der er bedst, og det er dem, der sætter holdene ud fra forskellige kriterier, sådan er det umiddelbart også, når man skal placeres på et af de seniorhold, vi har i Højbjerg, men efter 4 holdkampe er det ikke længere bare nemt. Så er der nemlig andre faktorer, der kan komme til at spille ind.

Ranglisten

Trænerne udtager holdene – helst en uge før kampdatoen. Men det er ikke kun trænernes vurderinger, der afgør spillernes indplacering. Holdene skal nemlig sættes efter den af Badminton Danmark (BD) førte rangliste. Disse ranglister opdateres som regel d. 1. i hver måned og kan ses på BadmintonPeople. Når en spiller har spillet 4 kampe i DH-turneringen, bliver man registreret på ranglisten. Siden bliver nye resultater fra holdkampe eller seniorstævner også indregnet. Og når man har mere end 10 registreringer, er det de 10 bedste resultater, der afgør placeringen på seniorranglisten. Man tildeles point i alle rækker efter et sindrigt pointsystem (se: www.badminton.dk). Pointene, man opnår, er selvfølgelig forskellig, om man spiller i ligaen eller på et Danmarksseriehold, og også om man spiller 1. eller 2. single. Endvidere får man point, hvis man også stiller op i seniorturneringer. Det kan man dog først, når man er anden års U17-spiller. Forud for en sæson kan klubben vælge at nulstille en ung spillers point. Dette gør vi, hvis vi finder det klogt og godt for den enkelte spiller. Hvis vi f.eks. vurderer, at en spiller har udviklet sig så godt, at han/hun skal spille på et højere rangeret hold, end pointene tillader, kan det være en fordel at nulstille spilleren. Efter 4 kampe bliver man igen rangeret på ranglisten, og herefter er det de opnåede point, der afgør, hvilket hold man kan spille på. Man kan have forskellige point i de forskellige kategorier (single, double og mix.).

Holdkampe:

Hvilket hold skal jeg evt. spille på, og hvornår får jeg det at vide

I Højbjerg har vi 6 seniorhold. Det er mange, og der er mange spillere, trænerne skal holde styr på. Forud for hver holdkamp er der også tit skader eller afbud pga. ferier o.a., der gør, at trænerne ikke altid kan have holdene klar, før om torsdagen før den weekend, hvor holdene skal spille. Og nogle gange er det også sådan, at holdene kan blive ændret efter torsdagstræningen ved sygdom og skader. Vi vil selvfølgelig helst sætte holdene en uge før, men i praksis er det tit umuligt.

Det sociale omkring holdkampene

I Højbjerg har vi en tradition med, at spillerne spiser sammen efter hjemmekampene. Klubben giver et tilskud til maden i forbindelse med disse kampe, resten af udgiften skal I selv betale. Dette er både hyggeligt og med til at skabe nogle gode sociale rammer om klubbens kampe. Jeg vil opfordre jer til at prioritere dette fællesskab i forbindelse med kampene.

Kørsel til udekampe

Når vi sender hold til udekampe, giver klubben et tilskud pr. kørt km. til dem, der lægger biler til, når afstanden er mere end 50 km. Måske vil en af jeres forældre også blive spurgt, om de kan være chauffører. I så fald vil de også være underlagt de samme tilskudsregler.

Seniorbadminton kan være svær:

Det er altid svært at spille seniorbadminton. Man kan komme ud for lidt af hvert. Mange seniorspillere har været i gamet i mange år, og de er derfor ofte gode til at spille på andre faktorer end det rent badmintonmæssige. Man skal som ung have en god psyke for ikke at blive kyst af de mere rutinerede seniorer. De første kampe, og især dem på udebane, er som regel de sværeste. Man kommer ofte til at føle sig som en dårligere spiller, end man faktisk er, hvis man møder sådan en rutineret ræv. Måske vil en spiller spille på andre ting end det rent badmintonmæssige, f.eks. ved at trække tiden ud, bytte bold eller ikke ville bytte en bold, kigge surt på dig, hvis han/hun er uenig med dig i dine liniedomme osv. osv. Det bedste råd til dig er at kæmpe røven ud af bukserne, det lærer du mest af, og hvis en modstander bliver lidt for smart, så ignorer det, indtil du selv er blevet mere rutineret og knap så usikker “på din ret”. Husk, at det kun er et spil. Vi opfordrer altid de mere rutinerede spillere til at hjælpe dig, f.eks. ved at coache dig, så det ikke bliver en træls oplevelse.

Med venlig hilsen

Christian Blittrup

SU-formand