U-60 Forårstur til Tirpitz

49 deltagere var mødt op på pladsen foran Højbjerg Badmintonhal kl. 8.00, som vi havde fået besked på. Bussen fra Østjysk Turistfart kom, og lidt efter var vi på vej til den nye turistattraktion ”Tirpitz” i Blåvand. Efter at have kørt en lille times tid holdt vi ind i Skærup, hvor der blev serveret kaffe og rundstykker og Lis fra torsdagsholdet havde taget hjemmelavet bitter med, så der også var en lille én til kaffen.

Hurtigt videre mod Blåvand og museet hvor vi blev modtaget af en medarbejder, som fortalte om museet og uddelte små ”radioer”, så vi kunne få information på vores tur rundt om på museet. Når vi stod ved en udstilling, skulle ”radioen” aktiveres ved en lille plade, og så fik vi en kort og god beskrivelse af det, vi stod og så på.

Selve museet er tegnet af det danske arkitektfirme BIG, og bygningen er skjult under sandet i det fredede klitlandskab i Blåvand. Museet rummer forskellige udstillinger og med en underjordisk tunnel til selve kanonstillingen.

Der var 3 udstillinger:

Den skjulte vestkyst: En tidsrejse gennem 20.000 års vestjysk historie til vor tid. – Havets guld: Om ravets tilblivelse, en flot rav – og smykkeudstilling. – En hær af beton: Her kom vi tæt på krigens menneskeskæbner og historie. – Og så den originale kanonbunker Tirpitz, der blev påbegyndt i 1944, men som ikke blev færdig, inden krigen sluttede.

Vi gik rundt i de skæve, nye betonlokaler, hvor der blev udstillet på en helt ny måde, og så passede det sammen med den gamle kanonstilling. Efter at have gået rundt nogle timer, samledes vi i en stor sal, hvor der var dækket fint op til os, og vi fik middagsmad, frikadeller og kartoffelsalat.

Så var det tid til at køre hjemad, men først var vi en lille tur ud til fyret på Blåvands Huk, Danmarks vestligste punkt. Herfra hurtigt videre hjemad og før vi nåede Kolding, var der tid til et lille ophold til kaffe og Annys hjemmebagte kage. Tak til Anny.

Så gik det atter hjemad, og da vi nærmede os Århus, kørte vi væk fra motorvejen, og kørte ad fine østjyske landeveje tilbage til Højbjerg.

En tur med højt solskin og godt humør fra alle, det kunne ikke blive bedre.

 

Af Jørn Jensen – Foto: Thorkild Andersen

Tak til U-60 bestyrelsen for en god dag.